هرتز چیست؟

در حرفه الکترونیک اصطلاحات تخصصی بسیار زیادی وجود دارد که لزومی ندارد افراد غیر متخصص با آن ها آشنا شوند؛ اما برخی از اصطلاحات با اینکه تخصصی هستند کاربردی بوده و جزء ویژگی های وسایل برقی می باشد که بهتر است همه کاربران این وسایل با آن آشنا باشند. یکی از این اصطلاحات هرتز است که در ادامه بیشتر با آن آشنا میشویم.

هرتز چیست ؟

هرتز واحد اندازه گیری فرکانس جریان و به معنی یک دور جریان یا حرکت کامل در ثانیه می باشد که با نماد Hz نشان داده می شود. مقادیر بیشتر از 1000 هرتز را نیز با KHz نشان می دهند که به معنای کیلوهرتز می باشد. مقادیر بالاتر به ترتیب مگاهرتز به معنی میلیون هرتز و گیگاهرتز به معنی میلیارد هرتز است که آن ها را با MHz وGHz  نمایش می دهند.

هرتز چیست

رابطه هرتز و فرکانس

فرکانس به معنای تعداد تکرار یک اتفاق در واحد زمان هست که با واحد محاسباتی هرتز نشان داده می شود. برای محاسبه فرکانس در یک بازه زمانی مشخص، باید تعداد دفعات انجام یک اتفاق را در آن بازه زمانی شمرده و بر طول زمان تقسیم نمایید؛ بنابراین می توان گفت در اصل هرتز واحد محاسباتی فرکانس است که از نام یک فیزیکدان آلمانی به نام هاینریش رودولف هرتز گرفته شده است. البته واحدهای دیگری مانند دور بر دقیقه (rpm) و سیک بر ثانیه نیز برای فرکانس وجود دارد، اما آنچه بیشتر از همه استفاده می شود و به صورت مشخصه فنی یک وسیله برقی توسط کارخانه سازنده روی آن نوشته خواهد شد، همان هرتز می باشد.

آشنایی با مفهوم فرکانس

در بخش بالا به این توضیح که هرتز چیست ؟ اشاره کردیم اما در ادامه برای اینکه بتوانید هرتز را بهتر درک کنید لازم است که به درستی با مفهوم فرکانس آشنا شوید. برای اینکه بهتر این مفهوم را درک کنید، آن را با ذکر یک مثال برایتان توضیح می دهیم. فرض کنید بتوانید در یک ثانیه 10 بار دست هایتان را به هم بزنید. در این صورت از نظر علم الکترونیک فرکانس دست زدن شما 10 هرتز می باشد. مثال تخصصی تر این است که وقتی می گویند نرخ بازسازی صفحه مانیتور 60 هرتز است به این معنی می باشد که در هر ثانیه 60 بار کل صفحه مانیتور شما، یعنی پیکسل به پیکسل و از بالا به پایین با رنگ جدید جایگزین می گردد؛ اما همان طور که می دانید 1 ثانیه زمان بسیار کوتاهی است و انجام این عمل آن هم با 60 بار تکرار بسیار زیاد است؛ بنابراین اگر بخواهد در طول 1 ثانیه انجام شود باید سرعت بالایی داشته باشد. این سرعت آن قدر زیاد است که چشم شما اصلا این تغییرات را تشخیص نمی دهد و فکر می کنید کل صفحه در تمام زمان روشن بودنش ثابت است. هرچه این عدد بالاتر باشد چشم شما کمتر چشمک زدن های مانیتور را احساس کرده و کمتر نیز خسته می شود.

انواع مقادیر فرکانس یا هرتز

همان طور که توضیح دادیم هرتز چیست ؛ بنابراین هر تغییری که باعث افزایش و کاهش فرکانس جریان شود میزان هرتز را نیز تغییر خواهد داد. امواج رادیویی دائماً در حال نوسان و تزلزل هستند؛ یعنی دائماً افزایش پیدا می کنند و به یک نقطه ارتعاش و نوسان مشخص می رسند که به آن نقطه پیک گفته می شود و بعد دوباره به پایین ترین حد خود خواهند رسید که به آن فید یا کاهش فرکانس می گویند که طبیعتاً با افزایش و کاهش فرکانس اندازه عددی هرتز نیز افزایش و کاهش خواهد داشت؛ اما معمولاً حداکثر میزان فرکانس یا هرتز قابل انجام برای یک دستگاه روی آن نوشته می شود.

حرکات موجی یا فرکانسی به این شکل است که حرکت از اولین پیک یا قله به دومین پیک انجام می شود که به آن یک سیکل یا دوره کامل می گویند. تعداد سیکل هایی که در یک ثانیه انجام می شود فرکانس یا اندازه هرتز دستگاه را مشخص می کند. پس مثلاً یک موج رادیویی 960 مگاهرتز در هر ثانیه دارای نوسان 960 میلیون سیکل می باشد.

سیستم های الکترونیکی در هر رده فرکانسی دارای توانایی های مختلفی هستند و می توانند سیگنال های مشخص را در فاصله خاصی دریافت و از مواد و اجسام کدر مانند برخی فلزات، سدیم، مایعات و گرافیت عبور کنند. کارخانه های تولید کننده وسایل برقی برای افزایش امکانات یک دستگاه معمولاً فرکانس های مختلفی را برای آن تعبیه می کنند تا با تنظیم آن بتوانید از قدرت های مختلف دستگاه استفاده کنید. در برخی از دستگاه ها نیز میزان فرکانس یا هرتز ثابت است.

حال که می دانیم هرتز چیست (یکی از اصطلاحات الکترونیکی به معنی تعداد انجام یک عمل مشخص در یک بازه واحد است) هرچه میزان فرکانس یک عمل بالاتر باشد اندازه هرتز آن نیز بالاتر و دستگاه از نظر سرعت عمل قوی تر خواهد بود. معمولاً بیشترین مقدار فرکانس قابل انجام توسط یک دستگاه با نماد Hz روی آن نوشته می شود تا کاربران بتوانند میزان توانایی دستگاه را بهتر بشناسند و بر اساس کاربرد مورد نیاز آن را خریداری کنند.

9 دیدگاه برای “هرتز چیست؟

  1. مرتضی گفته:

    آقا خیلی عالی بود .ممنونم . من میخواستم یه مداری رو بخرم . اینا چند مدل فرکانس کیلوهرتز داشتن .نمیدونستم باهم چه فرقی دارن .

  2. رسول گفته:

    سلام
    این که میگن فلان موج رادیو مثلا روی 1000 کیلو هرتز با این هرتز و تکرار صدا در یک چه فرقی داره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، از سرویس reCAPTCHA Google حریم خصوصی و شرایط استفاده استفاده کنید.

با این شرایط موافق هستید.