استابلایزر چیست کاربرد آن چیست؟

یکی از علل خرابی دستگاه های برقی، مخصوصا اگر به صورت مداوم از آن ها استفاده شود، نوسانات برقی است. با به وجود آمدن نوسان در ولتاژ برق، دستگاه تحمل اضافه بار ایجاد شده را نخواهد داشت و این باعث میشود برخی قطعات آن بسوزند و از کار بیوفتند. به همین دلیل برای این که بتوانیم از دستگاه های برقی خود محافظت کنیم، به استابلایزر نیاز داریم. در این مقاله به این موضوع میپردازیم که استابلایزر چیست، چه انواعی دارد و چگونه یک استابلایزر مناسب برای دستگاه های برقی خود خریداری کنیم.

استابلایزر که از واژه ی لاتین stabilizer گرفته شده است در معنای لغوی به معنای تثبیت کننده است و این دقیقا کاری است که یک استابلایزر یا ترانس اتوماتیک انجام میدهد. در واقع استابلایزر یا ترانس اتوماتیک با تثبیت ولتاژ برق متناوب در یک محدوده ی معین (برای مثال 220 ولت) از ورود نوسانات مخرب برق متناوب شهری به ورودی دستگاه یا دستگاه های برقی جلوگیری میکند.

نحوه ی کارکرد استابلایزر

استابلایزرها بر اساس تکنولوژی ای که دارند نحوه ی کارکرد متفاوتی دارند اما اصول کارکردشان کاملا یکسان است. اصول کاری استابلایزر بر اساس خطایابی ولتاژ است. در مدار یک استابلایزر یک مرجع ولتاژ قرار دارد که در آن ولتاژ مورد نظر تعیین شده است. زمانی که اتصال برق برقرار باشد، استابلایزر ولتاژ ورودی را با ولتاژ تعیین شده در این مرجع ولتاژ مقایسه میکند. در صورتی که ولتاژ ورودی با مقدار تعیین شده در مرجع ولتاژ تفاوت داشته باشد، استابلایزر با استفاده از یک ترانس اتوماتیک و با استفاده از القای جریان در سیم پیچ، عمل باک(به معنای پایین آوردن ولتاژ در صورت بالا بودن) یا بوست(به معنای بالا بردن ولتاژ در صورت پایین بودن) را انجام میدهد و ولتاژ اصلاح شده را به خروجی میفرستد.

مزایای استفاده از استابلایزر

مزایای استفاده از استابلایزر به صورت جمعی منجر به کاهش هزینه های شما میشود. این کاهش هزینه از جنبه های مختلف شامل موارد زیر است:

  1. جلوگیری از خرابی دستگاه: نوسانات شدیدی که به آن ها اسپایک نیز میگویند میتوانند به سرعت دستگاه های برقی را بسوزاند. این سوختن عموما با جرقه و دود همراه است. یک استابلایزر میتواند در صورت وجود اسپایک، برق دستگاه را قطع کند تا آسیبی به دستگاه وارد نشود.
  2. افزایش طول عمر دستگاه: به دلیل این که استابلایزر میتواند نوسانات برق شهری را تا حد زیادی کاهش دهد، استهلاک دستگاه ناشی از نوسانات نیز کاهش پیدا میکند که این موضوع میتواند باعث افزایش طول عمر دستگاه و جلوگیری از خرابی قطعات آن شود.
  3. کاهش هزینه ی برق مصرفی: دستگاه های برقی که با برق شهری کار میکنند به این منظور ساخته میشوند که با یک جریان متناوب سینوسی کامل کار کنند. حال با وجود نوسانات بالا و پایین شهری جریان ورودی دستگاه دیگر مشابه جریان متناوب سینوسی کامل نخواهد بود. این موضوع باعث میشود که دستگاه برای این که کارآیی مناسب را داشته باشد، برق مصرفی را افزایش دهد که باعث بالا رفتن هزینه قبض برق میشود. وجود استابلایزر باعث میشود که با کنترل نوسان، برق مصرفی دستگاه شباهت بیشتری به یک جریان متناوب سینوسی داشته باشد و دستگاه مصرف برق معقولانه تری داشته باشد.

جهت خرید انواع استابلایزر اینجا کلیک کنید.

تفاوت و تشابه استابلایزر با محافظ برق

محافظ برق دستگاهیست که برق ورودی دستگاه متصل به خود را در صورت بالا رفتن ولتاژ از حد مجاز قطع میکند که آسیبی به دستگاه برق نرسد. همچنین محافظ برق دارای مدار تاخیر است که در هنگام اتصال مجدد دستگاه به برق، کمی تاخیر زمانی بروز میدهد که از امن بودن ولتاژ ورودی اطمینان حاصل شود. شاید مهمترین تشابه استابلایزر با محافظ برق در همین دو مورد یعنی قطع برق در نوسانات شدید و تاخیر در وصل مجدد آن است. این ویژگی ها محافظ برق را وسيله اي مناسب براي محافظت از دستگاه هاي برق از اسپايك هاي ناشي از مشکلات شبکه ی برق، رعد و برق يا قطع و وصل مجدد برق ميكند. اما اين دستگاه برعكس استابلايزر در مورد نوسانات نه چندان شديد اما مضر برقي كه متوجه دستگاه است، كاري نميكند و برای آن ها راه حلی ندارد. علاوه بر اين، قيمت محافظ برق به دليل سادگي سيستم آن از استابلايزر پايينتر است. اما در طولاني مدت استابلايز به دليل كاهش هزينه ها سودمند تر خواهد بود. برای اطلاعت بیشتر به مقاله ی تفاوت محافظ با استابلایزر رجوع کنید.

تفاوت و تشابه استابلايزر با يو پی اس

یو پی اس یا منبع تغذیه بدون وقفه یک منبع برق اضطراری است که میان برق شهری و دستگاه ما قرار می گیرد و میتواند در هنگام اتصال برق، علاوه بر برق رسانی به دستگاه ،برق شهری را در یک باتری نیز ذخیره کند و در مواقع قطع برق، برق دستگاه را از از انرژی ذخیره شده در همان باتری ها تامین کند. در واقع کارکرد این دو دستگاه یعنی استابلایزر و یو پی اس به هیچ وجه با یکدیگر مشابه نیست و کارکرد جداگانه ای دارند. اما نوعی از یو پی اس ها که یو پی اس آنلاین نامیده میشوند، برق تامینی دستگاه را از طریق باتری ها تامین میکنند و به صورت مستقیم به برق شهری متصل نخواهند بود. این دست از یو پی اس ها پس از ذخیره برق ورودی در باتری، مجدد جریان مستقیم برق باتری را به برق متناوب شهری تبدیل میکنند و به ورودی میدهند که این برق تبدیل شده یک برق متناوب بدون هر گونه نوسانی است که این در واقع هدف نهایی یک استابلایزر است. علاوه بر این، یو پی اس ها دستگاه هایی با قیمت بسیار بالا هستند که خرید ان ها صرفا برای جلوگیری از نوسانات برق شهری به صرفه نخواهد بود. از یو پی اس ها اما میتوان برای دستگاه های بسیار مهم مانند سرورها استفاده کرد.

تفاوت یو پی اس، استابلایزر و محافظ برق

انواع استابلایزر

استابلایزر را میتوان در انواع مختلفی دسته بندی کرد. برخی از این دسته بندی ها به صورت زیر هستند:

انواع استابلایزر بر اساس تکنولوژی

استابلایزر های موجود در بازار با تکنولوژی های رله ای، سرووموتوری و استاتیک ساخته میشوند که ویژگی های هر کدام به صورت زیر است:

  • ترانس رله ای که در آن با استفاده از چند رله ولتاژ را به صورت پله پله ای اصلاح میکند و آن را در یک محدوده نگاه میدارد. این مدل اصلاح ولتاژ سرعت بالایی دارد اما دقت کافی ندارد. به دلیل قیمت پایین، از این مدل میتوان برای لوازم خانگی استفاده کرد که نوسانات کم تاثیر مخربی روی دستگاه نمیگذارد و دستگاه قابلیت تحمل ان را دارد.
  • استابلایزر سرووموتوری که در آن با استفاده از یک موتور سروو و یک جاروبک ولتاژ را به صورت پیوسته اصلاح کرد. این استابلایزر از دقت بالایی برخوردار است و میتوان از آن برای وسایل حساس برقی مانند لوازم و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی استفاده کرد.
  • استابلایزر استاتیک که عملکردی مشابه استابلایزر سرووموتوری دارد و میتواند به صورت پیوسته ولتاژ را اصلاح کند با این تفاوت که در این نوع از استابلایزر خبری از موتور سروو و جاروبک نیست و اصلاح ولتاژ به روش سوییچینگ و با کنترل پهنای پالس به صورت کاملا الکتریکی انجام می پذیرد. به همین دلیل است که به این نوع استابلایزر، استابلایزر استاتیک(بدون تحرک) می گویند.

انواع استابلایزر

انواع استابلایزر بر اساس کاربری

هر استابلایزری بر اساس توان مصرفی، جریان، دقت اصلاح ولتاژ و میزان تاخیر در وصل برای یک سری از دستگاه ها طراحی میشود. به همین دلیل، استابلایزرها بر اساس کاربریشان در یکی از دسته بندی های عمومی مانند یخچال، کولر گازی، صوتی و تصویری، آزمایشگاهی، خانگی و صنعتی قرار می گیرند.

البته برخی استابلایزرهای دسته بندی های بالا با توجه به ویژگی هایی که دارند میتوانند به عنوان استابلایزر لیزر و استابلایزر ماینر نیز به کار گرفته شوند.

برا کسب اطلاعات کاملتر به مقاله ی کاربرد استابلایزر مراجعه کنید.

انواع استابلایزر بر اساس فاز ورودی

استابلایزر ها یا برای برق ورودی شهری طراحی میشوند که به آن ها استابلایزر تک فاز میگویند و یا بر اساس برق سه فاز صنعتی طراحی میشوند که به آن ها استابلایزر سه فاز می گویند. البته شما میتوانید از ترانس سه فاز برای ترانس تک فاز استفاده کنید البته براي اين كار بايد حتما تمام دستگاه های متصل تک فاز باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله انواع استابلایزر مراجعه کنید.

آیا همه ی دستگاه های برقی به استابلایزر نیاز دارند؟

همه ی دستگاه های برقی احتیاج به استابلایزر ندارند. دستگاه های برقی ای که بسیار ساده هستند نیازی به استابلایزر ندارند. قاعده کلی به این صورت است که هر چه دستگاه گرانتر باشد و قطعات حساستری در آن باشد، بیشتر به استابلایزر نیاز دارد. برای مثال، یک پنکه ممکن است به استابلایزر نیاز نداشته باشد اما یک ماشین لباسشویی مخصوصا نسل جدید آن که به صورت هوشمند و دیجیتالی کار میکند نیاز به استابلایزر دارد.

خرید استابلایزر مناسب

همانطور که گفتیم استابلایزر انواع مختلفی دارد و انتخاب استابلایزر مناسب به عوامل متعددی بستگی دارد. این عوامل شامل بودجه ی شما، دستگاه هایی که میخواهید به استابلایزر متصل کنید، توان این دستگاه ها و…. میشود. در زیر مواردی که باید برای خرید استابلایزر رعایت کنید آورده شده اند.

  1. توان: مجموع توان دستگاه هایی که میخواهید به استابلایزر متصل کنید نباید بیشتر از توان خود استابلایزر باشد. معمولا توان استابلایزر با واحد ولت آمپر اندازه گیری میشود که توان واقعی استابلایزر نیست. برای بدست آوردن توان واقعی استابلایزر بهتر است ولتاژ ورودی را با حداکثر جریان ضرب کنید. یا مجموع توان دستگاه یا دستگاه های مورد نظرتان نصف توان ظاهری(ولت آمپر) استابلایزر باشد.
  2. نوع کاربری: همانطور که گفتیم استابلایزرها توسط کاربردی که دارند تقسیم بندی میشوند این تقسیم بندی میتواند شامل دقت اصلاح خطای استابلایزر باشد و یا میزان تاخیر در وصل برق، توصیه میشود استابلایزری که برای یک دستگاه تهیه میکنید را برای دستگاه های دیگر استفاده نکنید. اگر میخواهید برای چند دستگاه از یک استابلایزر استفاده کنید بهتر است از یک ترانس برق خانگی استفاده کنید.
  3. تکنولوژی استابلایزر: همانطور که گفتیم استابلایزرها بر اساس تکنولوژی ای که دارند برای کاربردهای متفاوتی مناسبند. برای مثال استابلایزر رله ای برای لوازم خانگی و استابلایزر های سرووموتوری و استاتیک برای تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی مناسب هستند. البته میتوان از استابلایزرهای سروو و استاتیک در لوازم خانگی نیز استفاده کرد اما به دلیل قیمت بالای این نوع استابلایزرها و هزینه نگهداری بالایشان خرید و استفاده از آن ها برای لوازم خانگی توصیه نمیشود.
  4. گارانتی: استابلایزری که تهیه میکنید باید حداقل دارای یک سال گارانتی معتبر از شرکت سازنده ی خود باشد. برندهای معتبر تولید کننده ی استابلایزر معمولا محصولات خود را حداقل یک سال گارانتی میکنند و خدمات پس از فروش حداقل 5 ساله دارند. برخی از برندهای تولید کننده ی استابلایزر داخل کشور شامل فاراتل، سارا، ساکو، پرنیک، پرسو، ریزان و برخی برندهای تولید کننده استابلایزر خارج کشور شامل گلد استار، دلتا و امگا میشود.

برای مثال، در صورت رعایت نکات بالا برای خرید یک  استابلایزر یخچال، استابلایزر مناسب شما یک استابلایزر رله ای با حداقل توان 2000 ولت آمپر خواهد بود که حداقل سه دقیقه تاخیر در وصل مجدد برق دارد.

در نظر گرفتن موارد بالا میتواند تا حدودی به شما در انتخاب استابلایزر مناسب کمک کند. با این وجود،  بهتر است قبل از خرید یک استابلایزر حتما با یک کارشناس فروش خبره مشورت کنید. همچنین یک کارشناس مجرب میتواند در امر نصب استابلایزر و نکاتی که باید در هنگام نصب استابلایزر و ترانس رعایت کنید شما را راهنمایی کند.

استابلایزر چیست

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختیم که استابلایزر چیست و چه انواعی دارد. همچنین در مورد مزایای استابلایزر صحبت کردیم و گفتیم که چگونه باعث کاهش هزینه های شما میشود. علاوه بر این در مورد تفاوت استابلایزر با محافظ برق و یو پی اس صحبت کردیم و گفتیم که چرا استابلایزر دستگاه مناسبتری برای محافظت از برق شماست. علاوه بر این در مورد خرید یک استابلایزر مناسب صحبت کردیم و گفتیم که بهتر است برای این که استابلایزر مناسب خود را خریداری کنید از یک کارشناس فروش استابلایزر نظر بگیرید.

فروشگاه دیجی خرید به عنوان اولین فروشگاه اینترنتی تخصصی فروش استابلایزر، یو پی اس و محافظ برق، با وجود کارشناسان مجرب به صورت 24 ساعته پاسخگوی سوالات شما در مورد استابلایزرها هستند و میتوانند در مورد خرید استابلایزر مناسب با گارانتی معتبر شما را یاری کنند. در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد استابلایزر به بخش سوالات متداول در خصوص ترانس و استابلایزر مراجعه کنید و یا سوال خود را در زیر کامنت کنید و در صورت نیاز به مشاوره رایگان با شماره های ما تماس بگیرید.

4 دیدگاه برای “استابلایزر چیست کاربرد آن چیست؟

  1. اشتراک‌ها: برای کولرگازی چه استابلایزری بخریم؟ | فروشگاه اینترنتی دیجی‌خرید

  2. اشتراک‌ها: نکات مهم نگهداری از ماینر ارز دیجیتال (بیت کوین) - فروشگاه اینترنتی دیجی‌خرید

  3. اشتراک‌ها: راهنمای خرید استابلایزر برای یخچال فریزر | دیجی‌خرید عرضه تخصصی انواع ترانس و استابلایزر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، از سرویس reCAPTCHA Google حریم خصوصی و شرایط استفاده استفاده کنید.

با این شرایط موافق هستید.